TIPS VOOR GRIEKENLAND

 

Onderstaand vind je wat tips en trucs, die niet alleen voor Griekenland maar eigenlijk voor alle landen gelden. In het kort komt het er op neer, dat je niet naïef moet zijn en gewoon voorzichtigheid dient te betrachten. In Nederland laat je ook niet je portemonnee onbeheerd op een terrastafeltje liggen of in het zicht op het dashboard van je auto. Dat geldt uiteraard dan ook voor andere landen.


Voorbereidingen

*     Auto of camper moet in goede toestand zijn: zowel motorisch als de banden (laat vooral de ventielen controleren).

*     Boek de overtocht met de boot zo vroeg mogelijk in het jaar. De zomermaanden zijn meestal al rond februari volgeboekt en dan kan je alleen nog maar op de wachtlijst of op de bonnefooi met alle onzekerheden van dien. Via de NKC krijg je bij World Wide Passage in Rotterdam (Minoan Lines) overigens 10% korting op het totaalbedrag (formulier vooraf aanvragen en invullen).

*     Een extra ventilator voor de koelkast met eventuele powerpack of andere 12 Volt voorziening voor separate aandrijving is geen luxe in een heet land. Controleer ook voor vertrek of de koelkast het goed doet op gas. Bij wildkamperen heb je dit echt nodig en kun je het je niet veroorloven om zonder te komen zitten.

*     Naast de koelkast kun je een extra koelbox meenemen (water, bier en frisdranken), werkend op 220 en 12 Volt. Naar hete landen bij gezinnen met kinderen aan te raden. Tijdens het rijden kan deze op 12 Volt draaien via de sigarettenaansteker en tijdens het wildkamperen blijft deze dan zeker nog anderhalve dag koel of je kunt hem dan op de gasfles laten meedraaien.

*     Airconditioning is zeker aanbevelenswaardig in de hoogzomer. Maar is dus alleen te gebruiken op campings of bij gelegenheden waar je 220 Volt voorhanden hebt.

*     Zonneluifel moet je vaak vastzetten met extra scheerlijnen of met een stormband. Rond 16.00 uur heb je overal langs de kust altijd een uur van hogere golven en een harde warme wind. Zet je de luifel zonder band neer, dan ben je er van verzekerd, dat je hem een keer omgekeerd op het dak van de camper terugvindt met alle schade van dien.


Verkeer in GR

*     Wegen en weggebruikers in Griekenland hebben andere normen en waarden dan dat wij in Nederland gewend zijn. Tweebaanswegen met een dubbele doorgetrokken streep en een inhaalverbod, worden gewoon als vierbaans gebruikt. Als camper word je verondersteld zoveel mogelijk rechts te rijden met 2 wielen op de vluchtstrook, zodat men je zoveel mogelijk ongehinderd in kan halen. Doe je dit niet, dan is getoeter en geschreeuw je deel en loop je het risico dat je rechts ingehaald gaat worden. Ge- en verbodsborden zijn er veelal om volkomen genegeerd te worden. Houdt er wel rekening mee, dat de Griekse politie ook van de laatste snufjes (zoals laserguns e.d.) voorzien is. Je ziet ze echt overal, maar effectief is het niet, want iedere Griekse tegenligger waarschuwt je met zijn knipperlichten ruim van te voren. Kortom: rijdt defensief en geconcentreerd, wind je niet op en wen aan getoeter. Je eigen veiligheid staat voorop. Overigens vind je overal langs de wegen dode dieren. Dit kan variëren van dode katten en honden tot muilezels in verre gaande staat van ontbinding. Na een paar platgereden lijken ben je er overigens aan gewend en kijk je nergens meer van op.

*     Afstanden buiten de enkele bestaande snelwegen zijn gemiddeld genomen niet sneller rijdbaar dan 60 km/uur. Dat houdt in dat een afstand van 250 km gewoonweg 4 uur duurt. Alles wat sneller is, is meegenomen. Maar je moet echt zo rekenen.

*     Zorg voor een gedetailleerde wegenkaart van het gebied, waarheen je gaat. Een standaard landenkaart is zeker niet toereikend voor toegang tot de natuurgebieden of de strandwegen. Kaarten zijn overal te koop (supermarkten en pompstations).

*     Rond en in Athene vallen de Engelse benamingen op de wegwijzers soms in een keer weg. Zorg er voor, dat je het Griekse alfabet enigszins beheerst, zodat je de plaatsnamen in ieder geval kunt ontcijferen.

*     Wegwijzers op de (snel-)wegen in Griekenland kennen niet altijd, zoals in Nederland, afstandsmaten. Je ziet er alleen de eerst volgende plaatsnamen op en verder niets. Zorg dat je ongeveer weet waar en wanneer je een afslag moet hebben, die je nemen moet. Anders kom je echt voor verrassingen te staan. Ook op de rondwegen van de grote steden, zie je niet altijd even duidelijk, waar een weg naar toegaat. De snelweg naar Athene, staat bijv. op de rondweg van Larissa, als Lamia aangegeven. Dat is dus de eerst volgende stad op de kaart. Dat geeft nogal eens verwarring. Je moet dus gewoonweg weten, welke tussenliggende steden er aan de wegen liggen naar je bestemming toe.

*     Gemiddeld genomen is de staat van de wegen in Griekenland redelijk. In en rond Athene is de staat echter, waarschijnlijk door de hitte en de grote drukte, in eenmaal aanzienlijk slechter. Ook de toe- en uitvalswegen van Athene zitten vol gaten, golven en spleten. Uitkijken geblazen dus.

*     Houdt in de grote steden de deuren, ook die van de camperkeuken, goed gesloten. Zorg dat er geen kostbaarheden voor het grijpen liggen in de cabine. Iedere kruising met stoplicht kent zijn ramenwassers, bananenverkopers, waterflesjeshandelaren etc. Ze lopen de auto's stuk voor stuk af (aan beide kanten). Een greep in de auto en je bent alles kwijt. Hetzelfde geldt in het bijzonder voor de gebieden in en rond de havens. Ongure types loeren hier voornamelijk op toeristen om een greep in de auto te kunnen doen (we hebben het zelf zien gebeuren). Ook bij het op- en afladen van de ferry's zie je louche types rondkijken naar buit. Opgepast dus. De rest van Griekenland geeft verder geen problemen. Wij hebben ons daar geen enkele maal verder onveilig gevoeld.

*     Het openbaar vervoer in Athene is perfect geregeld. Vanaf camping Athene gaan de (airconditioned) bussen non-stop door met een interval van 10 minuten. De metro's rijden kriskras door de stad en zorgen voor een supersnelle verplaatsing. Een enkele rit kost, afhankelijk van de afstand Euro 0,45 - 0,70. Een dagkaart voor alle openbaar vervoer, wat wij gedaan hebben, kun je op een metrostation kopen voor Euro 2,70 p.p.

*     Wij hebben zonder problemen LPG kunnen tanken voor het kookgedeelte van de camper. Het staat ruimschoots op reclameborden langs de weg als Autogas aangegeven. Overigens is het tanken van benzine of diesel in Griekenland totaal geen probleem. Er is gemiddeld genomen altijd wel binnen 5 km een pompstation voorhanden. De prijzen variëren nogal. Uiteraard zorgden wij, als we een goedkoop tankstation tegenkwamen, dat we daar gingen tanken. Merendeel van de tankstations accepteert Visacards.

*     Neem goede achtergrond informatie mee (ANWB: Griekenland of Capitool Reisgidsen: Griekenland, het vaste land).

*     Zorg voor goede en duidelijke info via het Griekse Verkeersbureau. Ze kunnen je echt van stadsplattegronden, info over bezienswaardigheden, campings etc voorzien. Ook het Internet is een bron van info (zie o.a. www.griekenland.nl; www.startpagina.nl).

*     Rond de grote steden zijn goede grote supermarktketens (Carrefour; Spar; Metro; Atlantic etc.), waar je goed de bank- en koelkasten kunt vullen. Het merendeel van de grote supermarkten accepteert Visacards e.d.

*     Op alle toe- en uitgangswegen van steden en dorpen vind je kraampjes met vers fruit en groenten. Deze zijn goed betaalbaar en de producten zijn uitermate vers.


Camperen

*     Wildkamperen gaat alleen langs het strand, bij een meer, in de bergen of bij koel weer (koelkast werkend op gas). Niet doen bij de grotere steden of op plaatsen waar veel mensen komen. Officieel mag het niet, maar de politie treedt slechts zelden op.

*     De campings kostten ons 2 volwassenen zonder elektriciteit) gemiddeld genomen tussen de Euro 15 en 20. Al naar gelang de voorzieningen op de camping (deze zijn overigens veelal zeer simpel van aard). Een campingcard levert altijd 10% korting op, maar je moet er wel om vragen.

*     Op alle campings konden we 's ochtends (behalve op zondag) probleemloos vers brood krijgen. De campingwinkeltjes stellen verder niet zo veel voor. Alleen als je echt zonder iets zit, willen ze nog wel eens uitkomst of redding bieden.

*     Gemiddeld genomen heeft ieder dorpje wel zijn eigen bakker, slager en supermarktje. Deze zijn niet al te uitgebreid, maar voorzien zeker op dat moment even in de behoefte aan betaalbare verse levensmiddelen.

*     Alle winkels zijn op zondag gesloten. Houdt er rekening mee, dat augustus een feestdag kent, waarop echt alles gesloten is (15 aug., Maria Hemelvaart).

*     Alle campings hebben wel voorzieningen om een was te draaien. Kosten liggen tussen de 4 en de 5 Euro. Inhoud is wel veel groter dan de gemiddelde Nederlandse wasmachine.

*     Uit eten is overal mogelijk en redelijk goed betaalbaar. Je moet alleen rekening houden met het feit dat visgerechten ook in Griekenland (zelfs in de havenplaatsen) nogal kostbaar zijn. Salades, rijst- en frietgerechten dien je apart te bestellen (komen niet automatisch met het vlees- of visgerecht mee). Eten doe je van 13.00 tot 15.00 uur of 's avonds na 21.00 uur.

*     Het is gemakkelijk om voornamelijk cashgeld voor handen te hebben. Biljetten tot Euro 100 zijn probleemloos overal in te leveren. Iedere stad of dorp heeft wel een bankomat (geld uit de muur).

*     Mobiele telefoons werken overal in het hele land. Slechts in de afgelegen natuurgebieden is er wel eens even geen dekking. Maar dat is echt te verwaarlozen. Ga er overigens niet vanuit, dat de telefoon- of faxnummers op de Griekse websites kloppen. Deze zijn veelal sinds de wijziging van areacodes in 2003 nog steeds niet aangepast.

*     Toegang tot de archeologische opgravingen en musea variëren van 4 tot 12 Euro. Let op, dat kinderen tot 18 jaar bijna overal altijd gratis toegang krijgen. Studenten krijgen korting op vertoon van hun studentenkaart. Ouderen op vertoon van hun seniorenpas.

 

Naar de homepage toe.....