1. Homepage


2. Camperreizen:
Griekenland
      2001  (Peleponessos)
      2005  (Noord - Zuid)
      2009  (Noord)
      2012  (Peleponessos)

Noorwegen
       Noordkaap 2004
       Noorwegen 2014

Frankrijk (route Grandes Alpes)

       2008 (+route Napoleon)
       2012

Spanje

       Spanje 2007
       Spanje 2010

Overig
       Schotland 2006
       Italië 2006

       Kroatië 2013

3. Campertips
       Beginners
       Gevorderden
       Noodnummers

4. Overig:
       Linkpagina
       Privé

5. Kippensite
       Info
       Pagina 1
       Pagina 2

6. Gastenboek

7. Contact


Opstapkip - Camperreizen. Site voor Camperreizen met camper/kampeerauto of voor een enkele camperreis.Camperliefhebbers vinden hier alles van hun gading. Plannen van reizen, reisinformatie. Met de camper reizen naar Noorwegen, met de camper de Noordkaap bezoeken, via Finland en Zweden. Met de kampeerauto door Griekenland, met de camper naar Italie;, rondreis via de Route des Grandes Alpes of Route Napoleon, rondreizen naar Schotland, of met de camper Spanje doen. Camperreizen/camperrondreis Europa. Rondreizen door Belgie, Duitsland, Frankrijk. Eindeloos dwalen. De Reis is het doel. Ook Servie en Kroatie.Naar de Noordkaap of het zuiden van Griekenland, naar de laars van Italie of het binnenland van Spanje. Over de hoogvlaktes in Spanje, langs de fjorden van Noorwegen, overnachtingsplekken en overnachtingsplaatsen. Reisroutes en foto's van onderweg Scandinavië: Zoek een overnachtingsplaats of of een overnachtingsplek op een fjell, aan een fjord. Aan een haventje of kade. Rij langs fjorden over de (noord)poolcirkel, langs het sognefjord, door het laerdal, of hemsedal waar u een prachtige staafkerk vindt.

Welkom op de speciale vakantiepagina's van de Griekenlandreis 2001.

 

RONDJE PELOPONNESOS

Inleiding
Vier weken voor de boeg om even alle zorgen achter te laten. Een ware uitdaging om dat ons onbekende land tegemoet te gaan, met een camper die we al enkele jaren hebben. Tijd om te genieten van het geweldige en indrukwekkende landschap, van de bergen die overgenomen lijken van kindertekeningen, van de woestheid en verlatenheid in het binnenland, van de cultuurschatten uit de tijd van de oude Grieken en het begin van de evangelieverkondiging. Tijd ook om kennis te maken met bergen afval-zomaar-overal-langs-de-kant, met 'verkeersongevallenherdenkingshuisjes', met de mentaliteit van de bevolking, die bij ons helaas niet aardig overkwam.
En tijd van spannende ritten. Tijd voor elkaar. Lees en ga mee!

Vertrek
Hoewel het plan er al langer was, werd toch op het laatste moment pas de beslissing genomen hoe en met welke veerboot, zodat we zelfs nog persoonlijk naar Rotterdam moesten om bij Minoan-lines de tickets voor de veerboot te halen. Via de NKC scheelde dat mooi nog 10%. Vanuit Barneveld ging de rit linea recta tot even ten zuiden van Karlsruhe voor de eerste nacht. Daarna via het mooie Zwitserland (hoe kan het ook anders als je er zelf gewoond hebt), waar we even aan het meer bij Fluelen hebben genoten... Via Bellinzona-Milaan naar de kust. Daar zijn we op een parkeerplaats gestopt in Faenza, geschikt voor campers. De kilometerteller stond op 1350 kmDe volgende morgen door naar Ancona, waar we rond twaalf uur aankwamen. Het was wel even zoeken naar de haven, want echt duidelijk was het niet aangegeven. De immens grote veerboot wachtte al, alleen het aantal wachtenden was niet zo groot.
En dan met je eigen camper op een van de dekken, pal voor een opening met uitzicht over zee, wat wil je nog meer? Op deze boot mag je namelijk in je eigen bed slapen. Het is prachtig weer, maar wel een stevig windje. Hoewel telefoneren midden op zee niet lukt (want geen signaal) presteer ik het toch als het er even wel doorheen komt om drie keer met de verkeerde pincode de telefoon aan te willen zetten. Oei! Nu werkt de telefoon niet meer. De pukcode werd gevraagd. Tja…ff niet!

Folklore

‘s Morgens al vroeg wakker, Ergens in de verte loeit een autoalarm, kennelijk is deze niet (schok)golfbestand. Niemand zet het af, iedereen zal nu wel wakker zijn. Gelukkig komt de haven van Igoumenitsa in zicht. De eerste aanleghaven in het noorden. Om exact half acht legt de boot aan. In een mum van tijd is het merendeel van de gasten van boord. De boot vaart onmiddellijk weer af. Wij hebben nog vijf-en-een-half uur voor de boeg. Op naar Patras!
Prachtig gezicht, langs de kust van Griekenland te varen, alhoewel het zicht op de bergen doet vermoeden dat er van fietsen niet veel sprake van zal zijn. Schijn bedriegt, zal later blijken.
Aan dek was het heerlijk vertoeven en het zwemmen in zeewater (weliswaar aan boord gebracht in een bassin) is een waar voorproefje. Na de lunch maken we ons gereed om van boord te gaan. Maar eerst bewonderen we nog de kunst om zo'n knots van een schip aan te leggen. Waar in de haven van Patras al verschillende veerboten liggen, is die van de Minoanlines wel de allergrootste (Al was de bezettingsgraad niet erg hoog). Exact één uur ‘s middags uur gaan we van boord. In Patras slaan we eerst geld in – en een telefoonkaart. Patras is een echte industriestad, druk, rommelig en slecht onderhouden..
Het valt ons al direct op: het verkeer in Griekenland is chaotisch. We gaan de stad uit en zoeken een camping op. Aangezien namen veel op elkaar lijken komen we op een camping die we eigenlijk niet zochten en die ook bijna ophoudt te bestaan. De eerste dagen doen we het even rustig aan.
Als ik wil telefoneren blijkt dat de in Patras gekochte kaart niet geschikt is voor de telefoonprovider van de camping. Dat schoot niet op. Maar gelukkig kreeg ik met een nieuwe kaart verbinding en kon via dochterlief een PUK-code te pakken krijgen.
Opvallend veel Hollanders hier, maar dat komt door een groep van de ACSI, waardoor we 's avonds nog iets leuk meemaken. Fietsend gaan we eerst naar het dorp Katoaxaix om boodschappen te doen en te zien hoe laat de kerkdiensten beginnen. Een winkel op AH- of EDAH-niveau is niet te vinden, de aanvangstijd evenmin. Met wat we nodig hebben keren we terug. Dan een poosje naar het strand en 's avonds in het restaurant eten. Een beetje primitief restaurant, maar verder wel goed. Hier komt ook de ACSI-groep voor het afscheidsdiner. Door enkele leden worden afscheidstoespraken gehouden en zo krijgen we een beeld van het verloop van hun reis. Aan het slot is er nog een exclusief optreden van een Griekse folkloregroep. Dat maakt de avond schitterend, evenals het uitzicht op zee.

Maandag - fietsdag
Deze dag gebruiken we als laatste in de aanlooptijd van enkele rustige dagen. Vandaag staat een eerste fietstocht op het programma. We proberen helemaal het uiterste westen te bereiken (vanuit de camping). Na enkele drukke wegen (met het niet te versmaden Griekse verkeer) waar we herhaaldelijk gesneden worden, komen er rustigere wegen. Tenslotte gaat het door een natuurgebied en aan het einde ervan komen we voor een hek, van wat eruit ziet als een nautische basis. Helaas hier dus geen toegang tot de kust. Dan maar geprobeerd bij Kalopetra. Via veel geploeter langs zandwegen komen we bij een net stuk strand- behorend bij een vakantiepark- en even verderop nog een vrij stuk. De warmte heeft nu lang genoeg geduurd en een verkoelende duik brengt opfrissing. "Thuisgekomen" zitten er 48 kilometers - in de hitte! - op de teller. Het nodige vocht is onderweg verslonden en weer afgestaan.
Op de barbecue buiten met wok macaroni klaargemaakt en onze laatste avond hier begon. We hadden prettige buren, die juist die dag weer teruggingen naar Nederland. Hij was kinderarts geweest in Assen, zij interim-manager. Dat was haar aan te zien, (zoveel als ze met de laptop deed). Prettige gesprekken gehad. Een mooi campertje hadden ze. Ada (mijn vrouw) stikverliefd – op dat campertje.

Wat extra tips om naar Griekenland te gaan met de camper? klik hier...
Top - Volgende pagina

Opstapkip - Camperreizen. Site voor Camperreizen met camper/kampeerauto of voor een enkele camperreis.Camperliefhebbers vinden hier alles van hun gading. Plannen van reizen, reisinformatie. Met de camper reizen naar Noorwegen, met de camper de Noordkaap bezoeken, via Finland en Zweden. Met de kampeerauto door Griekenland, met de camper naar Italie;, rondreis via de Route des Grandes Alpes of Route Napoleon, rondreizen naar Schotland, of met de camper Spanje doen. Camperreizen/camperrondreis Europa. Rondreizen door Belgie, Duitsland, Frankrijk. Eindeloos dwalen. De Reis is het doel. Ook Servie en Kroatie.Naar de Noordkaap of het zuiden van Griekenland, naar de laars van Italie of het binnenland van Spanje. Over de hoogvlaktes in Spanje, langs de fjorden van Noorwegen, overnachtingsplekken en overnachtingsplaatsen. Reisroutes en foto's van onderweg Scandinavië: Zoek een overnachtingsplaats of of een overnachtingsplek op een fjell, aan een fjord. Aan een haventje of kade. Rij langs fjorden over de (noord)poolcirkel, langs het sognefjord, door het laerdal, of hemsedal waar u een prachtige staafkerk vindt. Zo komt u in Trondheim, op z'n noors trondjem, en gaat u richting Lofoten. Via torghatten, mosjoen en sandnessjoen Over sjonfjellet rijdt u naar kirkenes, ziet de hurtigrute, komt bij Storslett of staat aan het Jokelfjord, kampeert aan Bjurfjord, met prachtig uitzicht op de jokelfjordbreen. Neem een kijkje in Alta bij de Samen in lapland waar de lappen wonen. Rendieren en elanden ontmoeten. De middernachtszon beleven. Doorrijden naar grense jacobselv aan de russische grens. Door Zweden terug, Lulea, Kerkstad of de gammelstaden, Uppsala met Skokloster. Beleef het vaste land van Griekenland met de camper: Ga mee naar de peloponnesos/peloponnessos via de haven van patras of igoumenitsa. Bezoek korinthe of olympia met in de buurt de lousioskloof of noordelijker de vikoskloof. Aan het strand bij sagiada kunt u terecht of in Ioannina aan het meer bij kastoria, de Prespa-meren en vooral Delphi (of Delfi). Met Antigoon, het beeld van de wagenmenner, de apollotempel en veel meer.Dodoni, het Pindosgebergte. Bezoek de schitterende meteorakloosters, verder gaan we naar Thessaloniki, komen op de drie vingers daaronder (Kassandra, Sithonia). Via Katerini komen we op het schiereiland Plion. Leuke strandjes. In het zuiden liggen nog karitena en andritsena of helemaal zuid de tweelingsteden methoni en koroni of de mani met hun woontorens. Zien waar legenden en mythen ontstonden. Zeus op de Olympus, Apollo in Delphi, Oedipus in Thebe. Kijk ook in gythion of nafplion in het schitterende theater van epidaurus bezoek mycene en de acrokorinth. Zie ook het kanaal van Korinthe. Op Lefkas vindt u schitterende strandjes. In Italie gaan we met de camper langs de oost- en westkust, door de spoor van de laars naar pompeii/pompei en Napels. Ook een rondreis door Schotland mag u met de camper meemaken. We gaan naar Edinburg, de brug over de Firth of Forth. Inverness en Lochness staan op het programma. De Hooglanden, Highlands, zijn indrukwekkend. Veel kastelen, o.a. Eilean Donan. Daarna het eiland Skye. Dan Noord-West Spanje met de camper. Baskenland, we staan bij Cabo Matxitxako, Kaap Machichaco, Comillas, Santillana del Mar, Potes, El Escorial. Het gebergte Picos de Europa. Hier zie je de gieren. Covadonga, Riano, Leon, Salamanca staat allemaal op het programma. Ook dorpen als La Alberca, Ciudad Rodrigo. Evenals Segovia, Avilla, we rijden de Sierra de Gredos, staan aan stuwmeren als Embalse de Gabriel Y Galan en zien het klooster El Escorial. Verder foto's van veel vakantieplekken en vakantiebelevenissen. Ook (camper)tips voor beginners en gevorderden, tips voor de eerste camper. Telefoonnummers voor nood, bij diefstal van uw bankpas; Noodnummers bij verlies en diefstal. Een schitterende reis naar Frankrijk, de Route des Grandes Alpes. Adembenemende tochten over de passen. Met de camper over de Col de Saisies via Beaufort, Col de Roselend, Via Bourg St. Maurice naar de Col d'Iseran met o.a. Val d'Isere. Een geweldige uitdaging voor de camper. Langs Bonneval en Bessans met de duivelsfontein. Dan Col du Telegraph, de Col du Galibier en dan Col de Lautaret. ook komen we met de camper in Briançon, gaan de volgende pas op, Col d'Izoard. Nu overnachten we met de camper op een camping aan het Lac Serre Ponçon. Let op de Demoisseles Coiffees, de gekapte juffers, merwaardige rotsformaties in de omgeving. We zijn er nog niet: Col de la Bonette met de camper, via Col St. Martin, of La Colmiane en Col de Turini uiteindelijk Sospel en Menton aan de Middelandse zee. Dan langs de kust, Monaco, St-Jean-Cap-Ferrat, de Camarque, via Ramatuelle, Aix-en-Provence komen we met de camper op Plage Piémanson. Zie flamingo's, wilde paarden. Ga naar Arles, stad van van Gogh. Via Grasse gaan we de Route Napoleon met de camper op. Passeer Digne, Siteron, Gap en rij met de camper door naar Grenoble. Via Slovenie met Ljubljana, uiteraard de meren van Plitvice, de Krka- watervallen, havensteden als Zadar, Sibenik, Trogir, Split, Dubrovnik. Schitterende Kroatische kust. Omis en Makarska plaatsen om even te blijven hangen. In Servie gaan we naar Mostar en Sarajevo. Tenslotte vindt u veel kippen op de site namens kipartistique in Barneveld met prachtige kippen, behorend bij de cultuur van Barneveld zoals tumtumtok, Fleur opwindkip, coq au vin, zonsopgang en zonsondergang, de advocaatkip en de kijkdooskip.