1. Homepage


2. Camperreizen:
Griekenland
      2001  (Peleponessos)
      2005  (Noord - Zuid)
      2009  (Noord)
      2012  (Peleponessos)

Noorwegen
       Noordkaap 2004
       Noorwegen 2014

Frankrijk (route Grandes Alpes)

       2008 (+route Napoleon)
       2012

Spanje

       Spanje 2007
       Spanje 2010

Marokko

       Marokko 2023

Overig
       Schotland 2006
       Italië 2006

       Kroatië 2013
       Ierland 2022

3. Campertips
       Beginners
       Gevorderden
       Noodnummers

4. Overig:
       Linkpagina
       Privé

5. Kippensite
       Info
       Pagina 1
       Pagina 2

6. Contact


Opstapkip - Camperreizen. Site voor Camperreizen met camper/kampeerauto of voor een enkele camperreis.Camperliefhebbers vinden hier alles van hun gading. Plannen van reizen, reisinformatie. Met de camper reizen naar Noorwegen, met de camper de Noordkaap bezoeken, via Finland en Zweden. Met de kampeerauto door Griekenland, met de camper naar Italie;, rondreis via de Route des Grandes Alpes of Route Napoleon, rondreizen naar Schotland, of met de camper Spanje doen. Camperreizen/camperrondreis Europa. Rondreizen door Belgie, Duitsland, Frankrijk. Eindeloos dwalen. De Reis is het doel. Ook Servie en Kroatie.Naar de Noordkaap of het zuiden van Griekenland, naar de laars van Italie of het binnenland van Spanje. Over de hoogvlaktes in Spanje, langs de fjorden van Noorwegen, overnachtingsplekken en overnachtingsplaatsen. Reisroutes en foto's van onderweg Scandinavië: Zoek een overnachtingsplaats of of een overnachtingsplek op een fjell, aan een fjord. Aan een haventje of kade. Rij langs fjorden over de (noord)poolcirkel, langs het sognefjord, door het laerdal, of hemsedal waar u een prachtige staafkerk vindt.


Zomer 2008:  Dubbeltocht door Oost-Frankrijk
(week 3)

De vrijstaat
We dwalen aan die zuidkust en in de Camarque wat rond. Vanaf Ramatuelle gaan we door het binnenland, rijden over smalle wegen soms in file achter langzaam verkeer, dan weer eenzaam en stil. We pauzeren in natuurgebieden of kijken eindeloos over het water heen (Etang de Serre). We raken vast in de drukte van Aix-en-Provence. Een stad chaotisch qua structuur en verkeer. We komen er op twee verschillende dagen en beider indruk is dezelfde. Voor protestanten heeft Aix altijd een bijzonder betekenis. Vanuit de tijd van de Reformatie was dit gedeelte sterk protestants. Onder druk van de RK-kerk vond er een tegenbeweging plaats. die de stroming van de hugenoten opleverde. Eind 16e eeuw heeft dat geweldige bloedige vervolgingen opgeleverd. Velen zijn toen naar het buitenland gevlucht, waarvan velen naar Nederland. Daarom is er nog steeds een band tussen protestanten in NL en F. Vandaag nog is Aix het centrum voor het protestantisme in Frankrijk.

Dan komen we aan in de "super-vrijstaat" voor vakantievierend Frankrijk. Ik had er wel eens van gehoord dat je op het Plage Piémanson met de camper vrij kon staan. Door de staat wordt er blijkbaar ernstig over gedacht dit te gaan verbieden maar kennelijk is het nog steeds toegestaan. We zullen zien. We verwachten er een aantal campers aan te treffen die langs het strand staan, maar wat we daar aantreffen overtreft onze stoutse verwachtingen. Kilometers lang een vrij strand vol met campers en caravan. Van alles is er te vinden, caravans met eigen aanbouwsels, schuurtjes, terrasjes en wat al niet meer. Een omheining geeft aan wat 'hun' terrein is, de vlag is in top. Diegenen die er lang blijven hebben hele voorraden water bij zich, de duinen zijn kennelijk openbaar toilet. En zo moet je maar zien in je onderhoud te voorzien. Al of niet in gebruik, honderden zo niet duizend campers. Een strand zo lang en zo hard dat je er makkelijk op rijden kunt. Kijk even op onderstaande foto wat ik bedoel (nee, deze heb ik niet zelf genomen, is van de site "francevuesurmer", misschien jullie wel bekend van de prachtige kustfoto's?



In gebruik door ieder die op zijn eigen manier ervan geniet. Een echte vrijstaat, zonder dat er gekke (lees: anarchistische) dingen gebeuren. Mensen die er komen voor een dagje, hun auto parkeren, soms een tent opzetten en 's avonds weer vertrekken. Mensen die hun caravan en aanbouwsel aan het begin van het seizoen opbouwen en af en toe komen. Een echte vakantieplek hebben ze er van gemaakt. En vele campers, zoals wij die er een paar dagen kunnen staan. Van onder de luifel zag het er zo uit:

Als we later in Salin de Giraud (8 km. van het strand, bij de zoutpannen van de Camarque) onze camper verzorgen maken we nog iets merkwaardigs mee. We staan op een officiële camperverzorgingsplaats. Plek precies voor campers geschikt. Boven de afvoer, kraan ernaast. We zijn bezig. Dan nadert een Fransman in zijn personenauto, parkeert deze zodanig dat mijn camper bijna voor wegrijden geblokkeerd wordt. Ondertussen begint hij de kraan los te schroeven om te zorgen dat hij zijn eigen jerrycans zo snel mogelijk vullen kan. Als ik dan opmerk dat ik zelf graag eerst hier bezig ben en wil vullen krijg ik ze wel even breeduit gemeten en gescholden! Wat hij deed was sowieso illegaal (voor veel water tappen moest je bij een andere kraan betalen. Deze kranen waren bedoeld voor weinig water) en tenslotte was hij ook geen camperaar.
Eerlijk gezegd deze vakantie de zoveelste keer dat we kennis maken met de onvriendelijke kant van Fransen. In geprek met anderen werd wel eens gezegd dat men Fransen onvriendelijk vond. Wij hadden die ervaring nooit zo (ondanks dat u hier slechts één verslag vindt komen we bijna elk jaar in Frankrijk maar dan voor een week fietsvakantie. Daarvan zijn geen verslagen). Ligt het aan de zuidkust? En natuurlijk geldt het zeker niet alle Fransen. Maar dit was de brutaliteit ten top.

Flamingo's, witte paarden en stieren
De Camarque is een geweldig natuurgebied. Bekend om zijn wateren met de duizenden flamingo's. Bekend om de witte paarden en de zwarte stieren die vrij rondlopen. Een gebied om geweldig te genieten van de natuur. We bleven dit keer meer aan de oostelijke kant. Eerder hadden we de westelijke kant al eens bezocht. In mijn herinnering is daar de natuur nog wat woester. Er zijn heel wat plekjes waar je stil kunt staan en genieten van de weidse omgeving, de uitzichten, de geluiden van de dieren en het geklots van het water. Weliswaar is veel gebied afgesloten vanwege de flamingo's bijvoorbeeld, maar er blijft genoeg over.



In Arles (hoofstad van de Camarque) dwalen we rond. Het is 'de' stad van Van Gogh, die hier in zijn goede tijd enige tijd gewoond heeft. De kamer waar hij schilderde - en daar zelf ook een schilderij van gemaakt heeft - is te bezichtigen. De stad is verder vol herinneringen aan hem. Een tweetal ruïnes herinnert aan theaters van formaat van weleer. Via het binnenland zetten we nu koers naar de Route Napoleon die we bij Grasse oppikken.



2 Maart 1815
(Opmerking vooraf: dit deel van de reis wordt voorlopig hier in het kort gepubliceerd, want eerst volgt publicatie elders)

Napoleon vluchtte van Elba in 1815 en kwam op 1 maart aan land in Cannes. Aangezien het thans een overvolle en drukke stad is en het eerste deel van de reis (tot Grasse) door volledig bebouwd gebied gaat slaan we dit eerste deel over. In de chaotische stad Grasse slingeren we de berg op. Van bovenaf is er een prachtig uitzicht over de stad en het brede dal tot aan Cannes. Hoewel het enigszins mistig is kunnen we tot aan de zee kijken en zien enkele schepen varen. Van bovenaf een prachtig uitzicht, maar op de foto (zie hiernaast) is daar - zoals zo vaak op de mooiste plekken - weinig van over te brengen. Inmiddels zijn we dan al weer tot ruim boven de 500 mtr gestegen. Vanaf zeeniveau dus al een hele klim. Het gaat nog hoger, de eerste 'pas' wordt bereikt.
In een kleine kom ligt dan het dorpje St. Vallier de Thimey. Hier vinden we het eerste standbeeld ter ere van Napoleon, met de herinnering dat hij op 2 maart 1815 daar geweest is.

Grand Canyon
Napoleon heeft een wonderlijke route genomen door juist vanaf de kust niet via het vlakke land naar Parijs te gaan maar te kiezen voor dit berggedeelte, met de ene na de andere pas.
In vergelijking met de passen van de Route des Grandes Alpes zijn dit natuurlijk maar drempeltjes, maar wel hele mooie..
Op de derde dag, 3 maart, bleek hij nl. al in Castellane te zijn.
Ondertussen maken wij nog bij Castellane een ommetje. We rijden de Grand Canyon du Verdon. Eigenlijk heet het de Gorges du Verdon, maar door zijn schoonheid en vergelijking met de Grand Canyon in Amerika noemt men zich hier ook graag zo. Een naam die het hebben mag.
Hoog, zeer hoog langs de linkeroever voert het langs duizelingwekkende afgronden. Honderden meters onder ons zoekt het water van de Verdon zijn weg. Met een prachtige groene kleur stroomt het water door de diepte. Soms woest kolkend, dan weer rustig stromend. Onderweg zijn er vele stopplaatsen waar je genieten kunt van het uitzicht. Op de wegen is het voorzichtig rijden. Af en toe zijn er smalle stukken waar je maar met moeite passeren kan. Het is hier eindeloos genieten.



Dopje
Voor wie tijd heeft is een wandeling onder in de kloof aan te bevelen. In een woord: schitterend. Een totaal andere wereld, dan wanneer je bovenin (en dat is af en toe heel hoog) langs de afgronden rijdt. Trek er een dag voor uit. Er zijn verschillende afdalingen mogelijk. Maar zorg vooral voor goed schoeisel en heel veel water wanneer het warm is. Onze zoon weet het 15 jaar later nog steeds hoe wij deze wandeltocht deden. Met veel water. Voorzover we dragen konden op de toch al moeilijke daling en stijging. En toch bleek het te weinig. Wat een dorst krijg je van die wandeling. En vooral van de beklimming terug omhoog. Hem is bijgebleven hoe op de terugweg het laatste water verdeeld werd: één dopje water nog voor ieder. Wat hadden we dorst. Maar wat een geweldige tocht!
De Verdon komt uiteindelijk uit in het grote stuwmeer Lac de St. Croix, omringd door liefelijke dorpjes als Aiguines met zijn kasteel met kleurrijke torens en vooral St. Moustiers. Schitterende plaatjes. Vanaf het meer is het heel goed mogelijk met een trap- of elektrisch bootje de kloof in te varen. U komt een heel eind, tot de stroomversnellingen u tegenhouden. En hoe dieper u de kloof in gaat hoe heerlijker en stiller het wordt. We spreken uit ervaring.





In principe is de Route Napoleon niet anders dan het volgen van de N85 (of D4085 zoals hij ook aangeduid wordt, de wegnummering blijkt juist dit jaar - 2008 - aangepast te worden). Deze weg is snel en goed te berijden voor wie dat wilt. Maar onderweg is veel te zien. Napoleon heeft ooit deze weg in een recordtempo afgelegd.
Zeseneenhalve dag was voldoende om hem triomfantelijk in Grenoble te laten aankomen. Daarbij ging het er toen natuurlijk heel anders aan toe. Hoewel hij zelf een paard kon berijden waren er veel manschappen te voet meegegaan. En onderweg groeit de stoet alleen nog maar. Een van zijn beste eigenschappen was dat hij goed kon kaartlezen. Dat heeft hem ook de vele successen gebracht. En geloof maar dat de kaarten toen heel wat gebrekkiger waren dan onze huidige TomToms.

Wij genieten uiteraard meer van wat we onderweg zien. Enkele nauwe kloven geven aan dat de doorgang vroeger niet overal even makkelijk geweest moet zijn.
Vandaag zijn daar natuurlijk wegen in de bergen uitgehouwen en tunnels gemaakt.
Op een bepaalde plek stoppen we om in de diepe kloof te kijken. Plotseling zien we twee mannen die op gevaarlijke wijze onder in deze kloof hun weg met de stroom mee naar beneden zoeken. Ze laten zich van grote rotsen in het water plonzen, gaan soms helemaal kopje onder met al hun spullen. Halen dan even later toch weer een fototoestel tevoorschijn om foto's te maken. Ons bovenin hebben ze niet in de gaten.

Rechtsrijden
In Digne-le-Bains maken we een stop. We dwalen wat door het stadje en worden dan voor het eerst sinds vele hete dagen overvallen door een noodweer. Terrasexploitanten hebben er weer hun voordeel van. Op de parkeerplaats bij het "Plan d'eau" blijkt een onoffciële camperplek te zijn, die geduld wordt. Ook door de plaatselijke jeugd die daar allervriendelijkst rondhangt, wat voetbalt en verder nauwelijks lawaai maakt of wat dan ook. Dat zijn we wel anders gewend.
Op zich zijn de plaatsen die ooit gepasseerd werden niet al te spectaculair. Het is meer de omgeving die het doet en het gevoel dat deze weg toch een historische betekenis heeft gehad. Napoleon mag dan een specifieke Franse overheerser geweest zijn, zijn invloed op de Nederlandse geschiedenis en vooral taal (laten we het nog eens echt op z'n Frans schrijven: parapluie, portemonnaie) is niet te onderschatten. Hij heeft in Nederland ook heel veel ingevoerd wat nog hedentendage als richtlijn geldt (de definitieve vastlegging van de achternamen, het bevolkingsregister, rechtsrijden, maatgeving van kilo, meter, liter, bijv.). Doordat hij in 1799 via een staatsgreep de verschrikkelijke dictatuur van na de Franse Revolutie de kop wist in te drukken werd hij gezien als degene die rust in het land bracht. Daarom kon hij ook van de bevolking op zoveel ondersteuning rekenen.

Top - naar week 4
Opstapkip - Camperreizen. Site voor Camperreizen met camper/kampeerauto of voor een enkele camperreis.Camperliefhebbers vinden hier alles van hun gading. Plannen van reizen, reisinformatie. Met de camper reizen naar Noorwegen, met de camper de Noordkaap bezoeken, via Finland en Zweden. Met de kampeerauto door Griekenland, met de camper naar Italie;, rondreis via de Route des Grandes Alpes of Route Napoleon, rondreizen naar Schotland, of met de camper Spanje doen. Camperreizen/camperrondreis Europa. Rondreizen door Belgie, Duitsland, Frankrijk. Eindeloos dwalen. De Reis is het doel. Ook Servie en Kroatie.Naar de Noordkaap of het zuiden van Griekenland, naar de laars van Italie of het binnenland van Spanje. Over de hoogvlaktes in Spanje, langs de fjorden van Noorwegen, overnachtingsplekken en overnachtingsplaatsen. Reisroutes en foto's van onderweg Scandinavië: Zoek een overnachtingsplaats of of een overnachtingsplek op een fjell, aan een fjord. Aan een haventje of kade. Rij langs fjorden over de (noord)poolcirkel, langs het sognefjord, door het laerdal, of hemsedal waar u een prachtige staafkerk vindt. Zo komt u in Trondheim, op z'n noors trondjem, en gaat u richting Lofoten. Via torghatten, mosjoen en sandnessjoen Over sjonfjellet rijdt u naar kirkenes, ziet de hurtigrute, komt bij Storslett of staat aan het Jokelfjord, kampeert aan Bjurfjord, met prachtig uitzicht op de jokelfjordbreen. Neem een kijkje in Alta bij de Samen in lapland waar de lappen wonen. Rendieren en elanden ontmoeten. De middernachtszon beleven. Doorrijden naar grense jacobselv aan de russische grens. Door Zweden terug, Lulea, Kerkstad of de gammelstaden, Uppsala met Skokloster. Beleef het vaste land van Griekenland met de camper: Ga mee naar de peloponnesos/peloponnessos via de haven van patras of igoumenitsa. Bezoek korinthe of olympia met in de buurt de lousioskloof of noordelijker de vikoskloof. Aan het strand bij sagiada kunt u terecht of in Ioannina aan het meer bij kastoria, de Prespa-meren en vooral Delphi (of Delfi). Met Antigoon, het beeld van de wagenmenner, de apollotempel en veel meer.Dodoni, het Pindosgebergte. Bezoek de schitterende meteorakloosters, verder gaan we naar Thessaloniki, komen op de drie vingers daaronder (Kassandra, Sithonia). Via Katerini komen we op het schiereiland Plion. Leuke strandjes. In het zuiden liggen nog karitena en andritsena of helemaal zuid de tweelingsteden methoni en koroni of de mani met hun woontorens. Zien waar legenden en mythen ontstonden. Zeus op de Olympus, Apollo in Delphi, Oedipus in Thebe. Kijk ook in gythion of nafplion in het schitterende theater van epidaurus bezoek mycene en de acrokorinth. Zie ook het kanaal van Korinthe. Op Lefkas vindt u schitterende strandjes. In Italie gaan we met de camper langs de oost- en westkust, door de spoor van de laars naar pompeii/pompei en Napels. Ook een rondreis door Schotland mag u met de camper meemaken. We gaan naar Edinburg, de brug over de Firth of Forth. Inverness en Lochness staan op het programma. De Hooglanden, Highlands, zijn indrukwekkend. Veel kastelen, o.a. Eilean Donan. Daarna het eiland Skye. Dan Noord-West Spanje met de camper. Baskenland, we staan bij Cabo Matxitxako, Kaap Machichaco, Comillas, Santillana del Mar, Potes, El Escorial. Het gebergte Picos de Europa. Hier zie je de gieren. Covadonga, Riano, Leon, Salamanca staat allemaal op het programma. Ook dorpen als La Alberca, Ciudad Rodrigo. Evenals Segovia, Avilla, we rijden de Sierra de Gredos, staan aan stuwmeren als Embalse de Gabriel Y Galan en zien het klooster El Escorial. Verder foto's van veel vakantieplekken en vakantiebelevenissen. Ook (camper)tips voor beginners en gevorderden, tips voor de eerste camper. Telefoonnummers voor nood, bij diefstal van uw bankpas; Noodnummers bij verlies en diefstal. Een schitterende reis naar Frankrijk, de Route des Grandes Alpes. Adembenemende tochten over de passen. Met de camper over de Col de Saisies via Beaufort, Col de Roselend, Via Bourg St. Maurice naar de Col d'Iseran met o.a. Val d'Isere. Een geweldige uitdaging voor de camper. Langs Bonneval en Bessans met de duivelsfontein. Dan Col du Telegraph, de Col du Galibier en dan Col de Lautaret. ook komen we met de camper in Briançon, gaan de volgende pas op, Col d'Izoard. Nu overnachten we met de camper op een camping aan het Lac Serre Ponçon. Let op de Demoisseles Coiffees, de gekapte juffers, merwaardige rotsformaties in de omgeving. We zijn er nog niet: Col de la Bonette met de camper, via Col St. Martin, of La Colmiane en Col de Turini uiteindelijk Sospel en Menton aan de Middelandse zee. Dan langs de kust, Monaco, St-Jean-Cap-Ferrat, de Camarque, via Ramatuelle, Aix-en-Provence komen we met de camper op Plage Piémanson. Zie flamingo's, wilde paarden. Ga naar Arles, stad van van Gogh. Via Grasse gaan we de Route Napoleon met de camper op. Passeer Digne, Siteron, Gap en rij met de camper door naar Grenoble. Via Slovenie met Ljubljana, uiteraard de meren van Plitvice, de Krka- watervallen, havensteden als Zadar, Sibenik, Trogir, Split, Dubrovnik. Schitterende Kroatische kust. Omis en Makarska plaatsen om even te blijven hangen. In Servie gaan we naar Mostar en Sarajevo. Tenslotte vindt u veel kippen op de site namens kipartistique in Barneveld met prachtige kippen, behorend bij de cultuur van Barneveld zoals tumtumtok, Fleur opwindkip, coq au vin, zonsopgang en zonsondergang, de advocaatkip en de kijkdooskip.